החולים בסרטן העור כתוצאה מחשיפה לשמש לא ממשים את זכויותהם
ראיון בלעדי עם עו"ד צחי פרום, העוסק בתביעות מול ביטוח לאומי ותביעות נזקי גוף עם התמחות בסרטן העור כתאונת עבודה
עו"ד צחי פרום, העוסק בתביעות נזקי גוף מול הביטוח הלאומי, הינו בוגר תואר שני במשפטים ועוסק בתחום מעל 15 שנים. הוא מציע את שירותיו לציבור הרחב במשרדו בנתניה או ברמת גן.
איך הגעת לעסוק בתחום של נזקי גוף?
עו"ד צחי פרום: תחום הרפואה באופן כללי משך אותי מאז ומעולם. את התואר השני שלי במשפטים עשיתי באנגליה ב-London School of Economics עם התמחות בנזקי גוף ורשלנות רפואית.
איך הגעת לתחום או לתת-תחום של סרטן העור כתאונת עבודה?
עו"ד צחי פרום: זה סיפור אישי. אבא שלי, שהיה מורה לחינוך גופני, חלה בסרטן העור. אז עוד לה הייתה מודעות ומורים לחינוך גופני היו מלמדים בחוץ (בשמש) שעות. החלטתי לייצג אותו ותוך כדי כך להעמיק וללמוד את הנושא של סרטן העור. אבי היה מהראשונים שהוכרו על ידי ביטוח לאומי כנפגע תאונת עבודה 'מיקרו טראומה' כתוצאה מחשיפה לשמש במקום העבודה.
מה זה אומר תאונת עבודה 'מיקרו טראומה'?
עו"ד צחי פרום: זו פגיעה הדרגתית. סרטן העור הוא תוצאה של חשיפה לשמש. להבדיל מסוגי הסרטן השונים, לגנטיקה יש פחות מ-7% השפעה. זו מחלה שהגורם העיקרי לה הוא החשיפה לשמש, חשיפה ממושכת ויומיומית. לסרטן העור לוקח שנים להתפתח, מרגע החשיפה, כאשר התא נפגע, לוקח שנים רבות כ-20 עד 40 שנים, עד אשר הגידולים פורצים – לכן זו לא תאונת עבודה מהסוג של התהפכות משאית או פציעה מנוזל רותח. ההשפעה שלה לא מידית אלא ארוכת טווח, כאשר בכל יום ובכל שעה בה נחשף העובד לשמש – גדלה הסכנה שיחלה או שתחול החמרה במצבו, בדומה לפגיעות שמיעה רבות שהן תוצאה של עבודה יומיומית בסביבה רועשת.
אלו סוגי עובדים נמצאים בסיכון לחלות בסרטן העור?
עו"ד צחי פרום: כל מי שחשוף לשמש בכל צורה שהיא, חקלאים, נהגים, גננים, מורי דרך ומלווי טיולים, מאבטחים, מצילים, אנשי תשתיות, קבלנים ועוד. אני כיום מייצג אדם שהיה סקיפר על יאכטה והיום הוא חולה בסרטן העור. רוב העובדים שחלו וכיום תובעים הם מבוגרים, כי לסרטן העור כאמור יש אפקט ארוך טווח. יש לי לקוחות שכבר פרשו לגמלאות ורק לאחר מכן הופיעו סימפטומים והם גילו שהם חולים בסרטן העור. חשוב לציין שאין חוק ההתיישנות בתביעות מול ביטוח לאומי.
אז ביטוח לאומי מכיר במחלה?
עו"ד צחי פרום: בעבר, כאשר רק החלה מגמה של תביעות על סרטן העור, ביטוח לאומי הכיר בחלק גדול מהם. כיום ביטוח לאומי מכיר בחלק קטן מהנפגעים. יש 4 סוגים של גידולים סרטניים: גידול תאי הקסקס, גידול תאי הבסיס, גידול טרום סרטני ומלנומה. השכיח ביותר הוא הסוג השני (גידול בתאי הבסיס) וזה בדיוק הסוג שבו ביטוח לאומי לא ממהר להכיר כתאונת מיקרו טראומה שמקורה בחשיפה ממושכת לשמש. ב-4 השנים האחרונות, ביטוח לאומי הקשה במיוחד והיה צורך לפנות לבית הדין לעבודה. אני יכול לאמר בגאווה שיש לי הצלחות רבות הן בביטוח לאומי והן בבית הדין לעבודה בתביעות של הכרה בסרטן העור כפגיעה בעבודה.
יצאו בשנים האחרונות מחקרים רבים שמוכיחים, חזור והוכח, קשר ישיר בין חשיפה לשמש לבין התפתחות סרטן העור. כאשר התביעות נדחות על ידי הביטוח הלאומי ומגיעות לבתי הדין לעבודה –יש קושי בהוכחה, אולם בעקבות המחקרים האחרונים חלק גדול מהתביעות מתקבלות .
כאשר מחליטים ללכת 'ראש בראש' מול הביטוח הלאומי, זו פרוצדורה מורכבת?
עו"ד צחי פרום: ביטוח לאומי מקיים ועדות רפואיות והוא מקבל חוות דעת של רופאים אשר חולקים על הקשר הסיבתי בין חשיפה לשמש ובין התפתחות גידולי סרטן העור. כפי שציינתי, יש כיום הוכחות מדעיות ואין כמעט מחלוקת בקרב הקהילה הרפואית בנושא הגורמים לסרטן העור. תביעת הביטוח הלאומי בבית הדין לעבודה, אורכת בממוצע שנה וחצי וזאת לעומת כשלוש שנים ממוצע לניהול תיק בבית דין לעבודה. זה הליך קצר יחסית ולא מורכב. נטל ההוכחה הוא סביר. עלי להוכיח בפני השופט שמרשי או מרשתי עבדה במשך תקופה ארוכה בכל אחת מהעבודות הכרוכות בחשיפה לשמש ואת חוות הדעת הרפואית המצביעה על סרטן העור, זו הדרך להוכיח תאונת עבודה 'מיקרו טראומה'. בדרך כלל המוסד לביטוח לאומי אינו מכחיש את עצם החשיפה לשמש.
איך זה שכל כך מעט עורכי דין עוסקים בנישה הזו?
עו"ד צחי פרום: תביעות נזקי גוף בכלל ותביעות סרטן העור בפרט דורשות ידע והבנה. אני למדתי את הנושא ונמצא בקשר הדוק עם רופאים, לרבות מומחים, כדי להיות מעודכן. זה תחום מאוד צר במשפטים שדורש ידע רפואי ספציפי. חשוב לציין כי סרטן העור בעקבות חשיפה לשמש במסגרת העבודה, היא תאונת עבודה שונה מתאונות עבודה 'קלאסיות'. כאשר נהג מלגזה מגיע לעבודה ומחתים כרטיס, עולה על המלגזה כדי לבצע משימה בהוראות המנהל ומתהפך – הוא יודע שהוא נפגע בתאונת עבודה והוא מגיב מידית. עובדים, ובעיקר המבוגרים ביניהם, אשר מגלים לפתע שהם חולים בסרטן העור, אינם חווים את אפקט התאונה. יש ציבור רחב מאוד של חולי סרטן העור שכלל אינם מודעים לסיבה למחלה או לזכויות שלהם. אלו אנשים ששילמו לביטוח לאומי כל החיים שלהם וכעת יש להם זכויות.
אלו זכויות מגיעות לחולי סרטן העור שנפגעו במסגרת עבודתם?
עו"ד צחי פרום: התביעות נידונות כל אחת לגופה. יש סוגי סרטן שונים, שלבים שונים ודרגות הפגיעה שונות. אחוזי הנכות נקבעים בהתאם לצלקות (עם דגש על מיקום הצלקת ומידת הבולטות שלה), על פי הגרורות ומידת ההתפשטות. מרגע שנתגלה סרטן העור אצל אדם, על העובד להימנע מחשיפה לשמש בכל מחיר, וזה אומר אבדן כושר עבודה למי שעיסוקו כרוך בחשיפה לשמש. חולי סרטן העור אשר נקבעת להם נכות של 20% ומעלה, יהיו זכאים לקצבה חודשית עד סוף חייהם ואילו חולים שתקבע להם נכות של 9%-19%, יהיו זכאים למענק חד פעמי בהתאם למשכורת במועד פרוץ המחלה.