השגת זכויות לחולי סרטן העור

 

מאת: עו"ד צחי פרום

 

 

מדינת ישראל מדורגת במקום ה- 3 בעולם בשכיחות מקרי סרטן העור באוכלוסייה, עובדה מצערת הקשורה בראש ובראשונה באקלים החם ובשמש הקופחת של חודשי הקיץ. לכך מצטרף היעדר הגנה מספקת כנגד קרינת השמש, הגורמת לתאים ברקמות העור להתפתח באופן מואץ ובלתי מבוקר. חשוב לדעת כי למחלות סרטן העור תסמינים שונים, כדוגמת כתמים ושינויי צבע של שומות, ושגילוי מוקדם מוביל לסיכויי החלמה משופרים. בנוסף, סרטן העור מוכר על ידי הביטוח הלאומי כמחלת מקצוע, ומי שעבר את כל שלבי ההכרה כולל ועדה רפואית ביטוח לאומי, עשוי להיות זכאי למגוון רחב של הטבות.

 

סימנים מוקדמים לסרטן העור

קיימים מספר סוגים מרכזיים של סרטן העור, עליהם נמנים קרצינומה של תאי הקשקש, קרצינומה של תאי הבסיס ומלנומה:

קרצינומה של תאי הקשקש -  כאמור, למחלות סרטן העור תסמינים שונים, וכאשר מדובר בקרצינומה של תאי הקשקש יופיעו על פי רוב גושים אדומים, קשים וקטנים. כמו כן, עשויים להופיע גלדים או פצעים עם קשקשים. הסימנים יתגלו בדרך כלל על פני אזורי גוף החשופים לשמש כמו העורף, השפתיים והידיים.
קרצינומה של תאי הבסיס – בסוג זה של סרטן העור יופיעו על פי רוב פצעים דמויי צלקות או בליטות באזור העורף, האוזניים, החזה, הגב והפנים.
מלנומה – זוהי המחלה המסוכנת ביותר ולכן חשוב מאוד לגלותה בזמן. בסוג זה של סרטן העור תסמינים שונים מופיעים, וביניהם שינויי גודל, תחושה וגוון של שומות. כמו כן עשויים להופיע פצעים בגוון כהה או בעלי נקודות לבנות או אדומות, וזאת כמעט בכל אזורי הגוף.

 

זכויות בביטוח הלאומי

כאמור, סרטן העור נכלל בתוך רשימת מחלות המקצוע המוכרות על ידי הביטוח הלאומי, ועל מנת להשיגן יש לעבור מספר שלבים כולל ועדה רפואית ביטוח לאומי. העיקרון המנחה את הביטוח הלאומי הינו לסייע לנפגע לשמור על רמת החיים בה הורגל לפני קרות המחלה, ולעזור לו לשוב לאיתנו. יחד עם זאת, כל מי שעבר ועדה רפואית ביטוח לאומי ושלבים נוספים, יודע כי פקידי המוסד אינם מקלים על מגישי התביעה. מסיבה זו, קיימת חשיבות מרובה להסתייעות בעורך דין המתמחה בתחום, אשר יוכל ללוות את הפונה בכל שלב ואף לייצגו בהתכנסות של ועדה רפואית ביטוח לאומי. מי שהוכר כנפגע עבודה עקב מחלתו ונקבעו לו אחוזי נכות עשוי להיות זכאי למספר הטבות משמעותיות בהתאם לקביעות המוסד. זכויות אלו כוללות בין היתר סיוע כספי עבור שיקום מקצועי, קבלת טיפולים רפואיים ללא עלות, קצבת נכות חודשית כתלות במשכורות קודמות ואובדן כושר השתכרות, וכן מענק חד פעמי ופטורים ממיסים שונים.

 

מהי ועדה רפואית במוסד לביטוח הלאומי

ראשית, חשוב לדעת שעוד לפני שמגיעים להתכנסות של ועדה רפואית ביטוח לאומי, יש לעבור מספר שלבים המורכבים בעיקר ממילוי טפסים ומהמצאת מסמכים ותיעודים רפואיים. מדובר בהליכים חשובים בפני עצמם, מאחר והם ישפיעו על החלטתו של פקיד התביעות באם לקבל או לדחות את התביעה, ומעבר לכך הכתוב בטפסים עשוי בהחלט להשפיע על קביעות הוועדה. על פי רוב, חברי ועדה רפואית ביטוח לאומי מונים מזכיר ועדה מטעם המוסד, ולצידו רופא שהינו בעל התמחות ספציפית במחלתו של הפונה. המטרה המרכזית של חברי הוועדה היא לקבוע את מספר אחוזי הנכות אשר יוכרו לחולה, וזאת על פי קריאה בתיעוד הרפואי המצורף, שמיעת או קריאת הצהרתו של החולה, וביצוע בדיקות בסיסיות.

 

חשיבותה של הופעה ייצוגית

החלטותיה של ועדה רפואית ביטוח לאומי ישפיעו באופן מהותי על עתידו של החולה בטווח הקרוב והרחוק. זאת מאחר שקיימים הבדלים משמעותיים בהטבות שניתן לקבל לאור אחוזי הנכות השונים. למעשה, שמי שנקבעו לו פחות מ- 9% נכות מטעם ועדה רפואית ביטוח לאומי לא יקבל כל מענק  כספי מהמוסד, לעומת אדם שקיבל מעל ל- 20% ויהיה זכאי לקצבה מדי חודש בחודשו. לכן, כאשר מגיעים לוועדה חשוב מאוד להתנהל באורח מתון ומדוד, להכין מראש את הדברים שמתכוונים לומר, ולא להיכנס לויכוחים חסרי תועלת עם חבריה. יחד עם זאת, גם התנהלות נכונה אינה מבטיחה את השגת האחוזים הרצויים, ובהחלט מומלץ להיעזר בעורך דין בעל מומחיות ספציפית בתחום. עורך הדין ינחה אתכם עוד מהשלבים הראשוניים של הגשת התביעה באופן שישפר את סיכוייכם, ויציג את טיעוניכם בפני הועדה בצורה מיטבית בדרך להשגת הזכויות המרביות שמגיעות לכם כחוק.      

הערך סיכוייך:

עיצוב סטודיו אנזלביץ בניית אתרים