נפגעי סרטן העור בעבודה וזכויותיהם בביטוח הלאומי

 מאת : עו"ד צחי פרום

 

מדי שנה מאובחנים כעשרת אלפים איש בישראל כחולי סרטן העור, רובם המכריע בקרצינומת תאי הבסיס, כאלף במלנומה והשאר בקרצינומת תאי הקשקש ובסרקומת קפוסי.

הטיפול במחלה יכול להתבצע באמצעות תרופות, הקרנות, ניתוחים להסרת גידולים ובשיטות נוספות, ובמידה שנעשה אבחון בזמן ניתן לרוב להתגבר על סרטן העור ולאפשר לחולה סיכויי החלמה טובים .

היות ואחד הגורמים העיקריים המובילים להתפתחות סרטן העור הא החשיפה לשמש, חשוב לדעת כי גידולי הסרטן עשוים להיות מוכרים גם בתור פגיעה בעבודה כאשר החולה הוא אדם שמקצועו חייב חשיפתו לשמש , ובתנאי שהנפגע עמד במספר הגדרות, תקנות והליכים הנהוגים על ידי הביטוח הלאומי.

חשוב להדגיש כי ההכרה במחלה / גידול כפגיעה בעבודה אפשרי גם אם אובחנה המחלה שנים לאחר החשיפה עצמה.
לפניכם סקירה של סוגי הגידולים העיקריים, וכן זכויות בביטוח הלאומי להן זכאי חולה שהוכר כנפגע עבודה. (אך אין לראות במאמר זה תחליף לייעוץ משפטי אישי ובהתאם לפרטי המקרה הייחודיים).
 

מלנומה
 

זוהי הצורה המסוכנת והממארת ביותר של סרטן העור. מקור שמה בתאים מלנוציטים הנודדים על פני רקמות העור ואחראיים על ייצור מלנין, הפיגמנט שמגן על העור מפני קרינת השמש והופך את צבעו לחום.
המלנומה מתחילה בגדילה אופקית ומעגלית על פני העור ושכבותיו העליונות, ולאחר מכן בחדירה אנכית אל תוך הרקמות העמוקות יותר. בשלב הבא עלולות הגרורות להתפשט דרך כלי הדם והלימפה אל איברים אחרים בגוף. הגורמים למלנומה מהווים בדרך כלל שילוב בין אלמנטים תורשתיים ובין חשיפה לשמש, שכן קרינת ה-UV היא ככל הנראה האחראית להפרת האיזון בגידולם של המלנוציטים.

חשוב לדעת כי גם אם הוסר גידול או נסוגה מחלה שאובחנה, בשל השינוי שמחוללת הקרינה בתאים ישנה נטיה לסרטן מסוג זה לשוב ולתקוף את הגוף, והמעקב כאן חשוב במיוחד.
 

קרצינומת תאי הבסיס- BCC


קרצינומת תאי הבסיס מהווה, כאמור, את המופע השכיח ביותר של סרטן העור, ומקורה המשוער הוא בתאים המצויים בשכבת האפיתל התחתונה, כלומר שכבת הבסיס של העור. על פי רוב אין המחלה מובילה לפגיעה בריאותית משמעותית, במיוחד אם היא מאובחנת בזמן, אך מתלווים אליה פגעים קוסמטיים בעור בדרגות חומרה שונות. מחלה זו נגרמת בעיקר בשל חשיפה לקרינת UV לאורך שנים ארוכות, אך עשויה להיות קשורה גם למחלות תורשתיות, לחשיפה לתרכובות רעילות ולפגיעה במערכת החיסונית. סטטיסטית היא נוטה להופיע במטופלים מבוגרים, לרוב מעל גיל 50.
 

הטיפול בקרצינומה של תאי הבסיס כולל בעיקר ניתוחים להסרת הגידול, אך במידה והאבחון התקבל באיחור לעתים ניתן יתגלה כי יש צורך בהקרנות או טיפול כימותראפי, בהתאם להתפתחותה הגידול.
 

קרצינומת תאי הקשקש- SCC


קרצינומת תאי הקשקש מופיעה באחד מתוך חמישה מקרים של סרטן העור, ומקורו בהתחלקות בלתי מבוקרת של תאי קשקש ברקמות ריריות ובאפיתל. על פי רוב מאובחנת מחלה זו באופן מהיר וניתנת לריפוי כיוון שמופעה הוא כשל פצע פתוח על פני העור שלא עובר, אך לעיתים שולחים הגידולים גרורות לאיברים נוספים בגוף ועלולים להוביל לסכנת מוות.

גם קרצינומת תאי הקשקש נגרמת עקב כוויות בעור שמקורן בחשיפה לשמש, וכמו כן מצויים בסיכון אנשים החשופים לחומרים מזיקים, מעשנים, בעלי עור בהיר והסובלים ממחלות ויראליות ותורשתיות שונות.
הטיפול במחלה תלוי במיקומה ובמידת התקדמותה, ועשוי לכלול ניתוחים, משחות, הקפאה, או הקרנות וכימותרפיה במקרה של התפשטות גרורות שלא ניתן להסירן בניתוח.
 

סרטן העור בעבודה וזכויות בביטוח הלאומי
 

אחד הגורמים הדומיננטיים בכל סוגי סרטן העור שתוארו לעיל, הינו חשיפה ממושכת או בלתי מבוקרת לקרינת השמש. מדינת ישראל ניחנה כידוע באקלים חם ובשמש קופחת כמעט בכל עונות השנה, ורבים מקרב האנשים שעובדים מחוץ לכותלי משרד נחשפים לקרינה באופן יומיומי, דבר שעלול להוביל בהדרגה להתהוות סרטן העור. במידה ואתם נמנים על בעלי המקצועות מסוג זה ואובחנתם כחולים בסרטן העור, תוכלו לקבל הכרה במחלה כפגיעה בעבודה שבגינה תהיו זכאים לסיוע משמעותי מהמוסד לביטוח לאומי:

• טיפולים רפואיים בחינם – לאחר הכרה במחלה כפגיעה בעבודה ניתן מימון לטיפולים להם נזקק החולה במסגרות הרפואיות השונות.
• שיקום מקצועי – כתלות באחוזי הנכות שנקבעו לו וכן בצרכי ויכולות החולה, משולמים לתקופה של עד שנה דמי שיקום, הוצאות על אמצעי לימוד, נסיעות ושכר לימוד.
• מענק חד פעמי – סכום כספי שניתן באופן חד פעמי לחולה שנקבעה לו דרגת נכות שבין 9 ל- 19 אחוזים.
• קצבת נכות – זהו תשלום חודשי מהביטוח הלאומי אשר נקבע בהתאם לקביעת דרגת הנכות שנקבעת לנפגע וכן בהתאם למשכורתו של הנפגע בתקופה שלפני גילוי המחלה.
• פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי- ניתן למי שמקבל קצבת נכות ואינו בעל כל הכנסה אחרת.
• פטור ממס הכנסה – בהתאם לקביעתה של וועדה ייעודית.


מימוש הזכויות בביטוח הלאומי


חשוב לציין כי הוכחת הקשר הישיר בין פגיעה בעבודה ובין התפרצות סרטן העור איננו פשוט, שכן על החולה להוכיח כי אכן התקיימו נסיבות סביבתיות ורפואיות ברורות. בנוסף, דרגת אחוזי הנכות אשר תיקבע לחולה הינה משמעותית ביותר מבחינת סכומי הפיצוי והסיוע לו יהיה זכאי, ולשם כך יש לעמוד מול וועדת מומחים של הביטוח הלאומי.

על מנת להבטיח כי החולה אכן יוכר כנפגע עבודה ויהיה זכאי לכלל ההטבות והפיצויים, מומלץ להסתייע בעורך דין המתמחה בייצוג נפגעי מחלות מקצוע ובפרט במקרים של סרטן העור, ומציג בקיאות בתקנות, הדרישות וההליכים השונים של המוסד.

עורך הדין ילווה את החולה לאורך כל הדרך, יסייע לו בהשגת המסמכים הדרושים ומילויי הטפסים באופן שעונה על הגדרות המוסד, ואף ייצג אותו בוועדה הרפואית על מנת שזכויותיו יתממשו באופן ממלא.
 

הערך סיכוייך:

עיצוב סטודיו אנזלביץ בניית אתרים