פגיעות בעבודה והביטוח הלאומי

מאת: עו"ד צחי פרום

 

למרבה הצער, אנשים רבים במדינת ישראל נפגעים בתאונות במקום תעסוקתם, כאשר המספרים מדברים על עשרות אלפי עובדים בשנה. תאונות אלו עשויות להיות פגיעות חד פעמיות במקום ובזמן מוגדרים, מחלות בהן לקו עובדים עקב תנאים סביבתיים הקשורים למקום עבודתם, או סדרת אירועים קטנים המכונה מיקרוטראומה שמצויה אף היא תחת הגדרת תאונות עבודה ביטוח לאומי.

בכל אחד ממצבים אלו רשאי העובד לפנות אל המוסד לביטוח לאומי על מנת להיות מוכר כנפגע תאונות עבודה. הכרה זו תאפשר לו לקבל פיצויים והטבות שונות אשר יסייעו לו להתפרנס בעת שהוא מתקשה לעבוד, וכן לטפל בפגיעתו או מחלתו. יחד עם זאת, לא כל תביעה להכרה אכן מתקבלת על ידי המוסד לביטוח לאומי, אשר מבצע מצידו בדיקות שונות לבחינת נסיבות הפגיעה, חומרתה, והקשר בין התאונה או תנאי התעסוקה לפגיעתו או מחלתו  של העובד. לכן, לאנשים שנפגעו או חלו מומלץ להתייעץ מוקדם ככל האפשר עם עורך דין ביטוח לאומי, על מנת להכיר את זכויותיהם ולקבל ליווי וייצוג מקצועי לכל אורך התהליך.

 

דוגמאות לפגיעות בעבודה

 

קיים מגוון רחב של אירועים ונסיבות העשויים להיות מוכרים בתור תאונות עבודה ביטוח לאומי. לפניכם מספר דוגמאות נפוצות:

•    פריצת דיסק – עובדים רבים עלולים לסבול מפריצת דיסק שמקורה בנשיאת משקלים כבדים, בתנועות פתאומיות או בישיבה ממושכת. מצב זה מלווה לרוב בכאבים חזקים ובהקרנות לגפיים, כמו גם בהפרעות תפקודיות כגון רפיון שרירים או היעדר תחושה. עובד הסובל מפריצת דיסק זכאי בהחלט להגיש תביעת תאונות עבודה ביטוח לאומי, ולהיות זכאי לא רק להחזר עבור ימי העבודה שהפסיד, אלא גם להכרה בנכות צמיתה נוירולוגית או אורטופדית.
•    נפילות – במקומות עבודה עלולות להתרחש תאונות הקשורות בליקויים בטיחותיים. דוגמאות נפוצות לכך מהווים מקרים של החלקה על שטח רטוב, נפילה ממקום גבוה, וכמו כן נפילה של חפץ כבד כמו לבנה או צינור על העובד. מקרים אלו מוכרים בתור תאונות עבודה ביטוח לאומי, המזכות את העובד בפיצוי בהתאם לחומרת הפגיעה והשלכותיה. בנוסף, במצבים אלו יכול העובד להגיש תביעת נזיקין כנגד המעסיק.
•    תאונת דרכים – כמעט כל עובד עושה את דרכו על כבישי ישראל אל מקום העבודה או בחזרה ממנו. כמו כן, נסיעה ברכבים מהווה חלק מהותי מעבודות שונות כדוגמת נהגי משאיות והסעות או אנשי שיווק. לאחר תאונת דרכים שנגרמה בהקשר למקום התעסוקה רשאי העובד להגיש תביעת תאונות עבודה ביטוח לאומי, וכמובן גם לפנות אל חברת הביטוח של הרכב הפוגע על מנת לקבל פיצוי הולם על פגיעתו.
 

דוגמא למחלת מקצוע – סרטן העור
 

המוסד לביטוח לאומי מפרסם מדי שנה רשימת מחלות, אשר הלוקים בהן עשויים להיות מוכרים בתור נפגעי תאונות עבודה ביטוח לאומי. מדובר במחלות הקשורות במישרין לתנאי העבודה ולמקום התעסוקה, כגון חשיפה לחומרים כימיים, לאבק ולמתכות, או לגורמים ביולוגיים וסביבתיים. דוגמא לכך מהווה סרטן העור הנגרם בשל חשיפה ממושכת במנות קצובות לאור השמש, כלומר לקרינת UV המובילה לייצור בלתי תקין של התאים והתפשטותם. אדם הלוקה בסוג כלשהו של סרטן העור כמו מלנומה, BCC או SCC, רשאי לפנות אל המוסד לביטוח לאומי אם הינו סבור כי מחלתו קשורה למקום התעסוקה. יחד עם זאת, חשוב לציין כי הוכחתם של מקרים אלו איננה פשוטה, ולרוב מסתמכת על תורת המיקרוטראומה. תורה זו עוסקת במחלות או פגיעות הנגרמות בשל חשיפה ממושכת אך במנות זעירות לגורמים מסכנים, כדוגמת אדם שנחשף במשך שעות רבות  בשבוע לאור השמש במסגרת עבודתו, וללא ציוד הגנה מתאים. כאמור, המל"ל מצידו אינו ממהר להכיר בתביעות שכאלו מצד חולי סרטן העור. על התובע מוטל להוכיח כי אכן התקיימו אותן פגיעות זעירות לאורך תקופה ארוכה, וכן את הנזקים שנגרמו לו ואת הקשר הרפואי הישיר שלהם אל החשיפה לקרני השמש . לכן, הסתייעות בשירותיו של עורך דין ביטוח לאומי במקרים אלו הינה בגדר הכרח.
 

פנייה לעורך דין

 

עורך דין ביטוח לאומי הינו איש מקצוע המתמחה בהגדרות, בנהלים ובהליכים השונים של המוסד לביטוח לאומי, ותפקידו לסייע ללקוחו להתנהל באופן מיטבי עד לקבלת הפיצויים וההכרה המגיעים לו. הליווי המקצועי מתחיל בבירור המקרה, אומדן סיכויי הצלחה, פירוט האפשרויות העומדות בפני הלקוח, והסבר על זכויותיו בתור נפגע תאונות עבודה ביטוח לאומי. לאחר מכן ינחה עורך הדין את לקוחו ויפעל בעצמו להשגת המסמכים והתיעודים הנדרשים, למילוי נאות של טפסים ייעודיים, ולהגשת תביעה מסודרת באופן המעלה את סיכויי קבלתה. בנוסף, עורך הדין ייצג הנפגע בוועדות הרפואיות ויסייע בהשגת חוות הדעת הדרושות. לבסוף, במקרה של דחיית התביעה באופן חלקי או מלא, יפעל איש עורך הדין  להגשת ערעורים בערכאות המוסד לביטוח לאומי  או בבית דין אזורי לעבודה.

הערך סיכוייך:

עיצוב סטודיו אנזלביץ בניית אתרים