חברות למימוש זכויות רפואיות - בכיה לדורות

 

מאת : עו"ד צחי פרום  

 

חלית? נפצעת? מי עוד לא שמע את הסיסמה של המרכז למימוש זכויות רפואיות בבעלות ליבנת פורן וההבטחה שלה ושל רבים כמוה לדואג לפיצוי מקסימאלי ביותר לחולה או לנפגע.

אולם נשאלת השאלה האם החברה ודומותיה אכן נותנות את השירות הטוב ביותר לאדם חולה או לנפגע שנמצא במצוקה וזקוק לייצוג הולם ומקצועי בפני המוסדות השונים לצורך מימוש זכויותיו?

מימוש זכויות רפואיות היא סיסמה שהומצאה על ידי החברות השונות אלו שצצו כמו פטריות אחרי הגשם אולם האמת היא שמדובר בהרבה יותר ממימוש זכויות רפואיות, במיוחד בזכויות שיש בהן פן משפטי משמעותי.

חשוב להדגיש כי כל "הזכויות הרפואיות" בכל הגופים השונים, חברות הביטוח, ביטוח לאומי, משרד הביטחון, משרד הבריאות, הינן זכויות שמוענקות מכוח חוק ותקנות ולכן מי שנאמן ומכיר את החוק ותקנותיו, הפסיקה של בתי המשפט וישומה, הם עורכי הדין בלבד.

 

במאמר זה ברצוני להעלות בפניכם את הבעיות הקשות שבייצוג באמצעות חברה למימוש זכויות רפואיות לעומת ייצוג על ידי עו"ד שמתמחה בתחום ואולי לחסוך מכם עוגמת נפש בלתי נחוצה.

 

כל החברות למימוש זכויות רפואיות מפרסמות כי אינן נותנות שירות משפטי מאחר והחוק אוסר עליהן אולם האם זה כך בפועל ? פעמים רבות החברות אינן  מעניקות לנפגע את הסיוע והעזרה הנדרשת ולפעמים אף מחמירות את מצבו.

 

מילוי טפסים

 

כול מה שההחברה למימוש זכויות רפואיות עושה הוא למלא עם החולה או הנפגע טופס מתאים לצורך הגשת תביעתו. האם זהו דבר פשוט שאין בו פן משפטי? שאין בו צורך ליידע משפטי?  

פעמים רבות ישנה חשיבות מכרעת באופן מילוי הטופס, בגרסה הנכתבת לגבי אופן בו התרחשה הפגיעה, המסמכים שיש לצרף לטופס התביעה, הראיות הנוספות שיש לצרף על מנת לתמוך ולגבות את התביעה, פעולות שהן בשגרת עבודתו ומקצועיותו של עורך דין המתמחה בסוגיות אלו, בעוד  לחברות השונות אין את הידע והניסיון הנדרש על ידי החוק, התקנות והפסיקה שהתהוותה על מנת להגדיל את סיכויי קבלת התביעה.  עו"ד אשר מתמחה ברזי החוק והפסיקה ומכיר את כל הניואנסים הקטנים לצורך הכרה בתביעה, ורק עו"ד שמתמחה ספציפית בבעיה בגינה מגיש הנפגע או החולה את התביעה, יכול להגדיל ולשפר משמעותית את סיכויי קבלת התביעה והצלחתה.

חשוב עוד להדגיש כי מאוחר יותר במידה והתביעה לא הוגשה בצורה נכונה והיא נדחתה, פעמים רבות זה בלתי אפשרי לתקן את הנזק אשר נעשה על ידי נציג / פקיד החברה למימוש זכויות, במיוחד כאשר צריך להגיש ערעור לבית הדין לעבודה, שם רק עו"ד יכול לייצג את הנפגע. טעות שעשה פקיד תביעות של חברה למימוש זכויות שאין לו ידע משפטי ו/או ניסיון משפטי, תרדוף אחריכם ותלווה אתכם לאורך כל התהליך ולפעמים יהא זה בלתי אפשרי לתקנה.

 

 

ייצוג בוועדה הרפואית :

 

החברות השונות למימוש זכויות רפואיות אינן מייצגות את הנפגע או החולה בוועדות הרפואיות השונות.

ייצוג בוועדה הרפואית מותר לעו"ד או לבן משפחה ולפעמים לחבר קרוב. כול גורם אחר אינו רשאי להופיע בפני הוועדה הרפואית בכדי לטעון ולייצג את הנפגע / חולה.

חשוב להדגיש כי הדבר החשוב ביותר שיכול להיות בטיפול בתביעה של נפגע או חולה הוא ייצוגו בפני הוועדה הרפואית אשר תחרוץ את גורל תביעתו ותקבע את זכאותו. לפיכך, להתנהלות ההופעה בפני הוועדה הרפואית חשיבות מכרעת וקריטית.

בפני הוועדה הרפואית יש לנפגע ונציגו מספר דקות קטן ביותר על מנת להציג את טענותיו ומצבו. לכן יש חשיבות גדולה לאופן בו מוצגות הטענות בפני רופאי הוועדות השונות. פעמים רבות יש צורך  לצטט פסק דין רלוונטי, להעלות בפני הוועדה סעיף ליקוי חשוב ורלוונטי לנפגע אותו מבקש עוה"ד להפעיל, או לבקש מהוועדה להתייחס לתיעוד חשוב בעל משמעות מכרעת לצורך קביעת שיעור הנכות.

כאמור, לא רק שנציגי החברות השונות למימוש זכויות רפואיות לא מלווים את הלקוח לוועדה הרפואית, לא מכינים אותו כיצד יש לטעון בוועדה הרפואית, אלא שבית המשפט המחוזי אף אסר עליהם לייצג או לטעון בפני גוף בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית לרבות בוועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי.

יוצא איפוא שהנפגעים והחולים מוצאים עצמם בוועדה לבד ללא סיוע, הדרכה ועזרה כאשר הם עומדים מול רופאי הוועדות הרפואיות השונות. ברגע האמת החברות השונות לא מספקות את הסחורה עליה הם התחייבו.

לעומתם, עו"ד אשר מתמחה בתחום לא רק שיגיע עם הנפגע לוועדה עצמה, יטען בפניה את כל הטענות המשפטיות והרפואיות כאחד, יציג בפניה את התיעוד החשוב ביותר והרלוונטי ביותר, יחזק את הלקוח וייתן לו גב בזמן שזה טוען ומעלה תלונותיו בוועדה ואף יעלה תלונות שהנפגע שכח להעלות בפני הוועדה. בנוסף, עוה"ד ידריך את הנפגע על אופן קיום הוועדה, כיצד עליו להופיע ולהתנהג בוועדה, מה חשוב ומה פחות חשוב. עוה"ד ישמש כידו הארוכה של הנפגע וכפה שלו בוועדה הרפואית . חשוב להדגיש כי כאשר רופאי הוועדה רואים כי הנפגע מלווה על ידי עו"ד הם יודעים כי יש לו משהוא שדואג לזכויותיו, מישהו שיגיש בשמו ערער לוועדה עליונה או לבית הדין לעבודה במידת הצורך ולכן היחס אל הנפגע יהא רציני יותר.

בנוסף, כאשר יש צורך בהגשת ערעור לבית הדין לעבודה על החלטת וועדה רפואית, רק עו"ד הינו בעל הסמכות, הידע והניסון בהגשת ערעור שכזה.

 

שכר טרחה :

 

ישנה איזו קונספציה שגויה בקרב הנפגעים והחולים הרוצים לממש זכויותיהם כי שכר הטרחה שגובות החברות נמוך מזה של עו"ד מקצועי. טעות זו גורמת לרבים לבחור לקבל ייצוג לקוי, חלקי ובלתי מקצועי וזאת בזמן שאין כל אמת בדבר.

גובה שכר הטרחה שגובות החברות למימוש זכויות רפואיות אינו נמוך מזה של עו"ד ואף פעמים רבות גבוה הרבה יותר. החברות השונות גובות דמי פתיחת תיק של 1800-2500 ₪ וכן כ – 20% מכל התגמולים הרטרואקטיביים שמקבל הנפגע וכן 20% מתוך 48-60 הקצבאות הראשונות .

עו"ד אשר מתמחה בתחום יגבה בדרך כלל סכומים דומים ואף נמוכים יותר ללא דמי פתיחת תיק כאשר בעד אותן עלויות מקבל הנפגע טיפול מקצועי וטוב יותר בצורה  משמעותית וכך מגדיל את סיכויי קבלת פיצוי כספי.

החברות השונות אשר מפרסמות בתקשורת במאות אלפי שקלים בחודש ומבטיחות ללקוח פיצויים של מאות אלפי שקלים חייבות לגבות שכר טרחה גבוה על מנת לחסות את הוצאותיהן הרבות.

 

חובת סודיות :

 

לעו"ד אשר מטפל בתביעתו של נפגע קיימת על פי החוק והתקנות וכללי לשכת עוה"ד חובת סודיות מוחלטת לגבי כל אשר קרה והתרחש עם תביעתו של הלקוח. לעומת זאת, לחברות השונות אין כל חוק אשר מחייבן בחובת סודיות כלשהי.

 

חברות למימוש זכויות רפאיות מפרות את החוק:

 

בחודש 4/2012 ניתן פסק דין של בית המשפט המחוזי בת.א 9270/07 לשכת עורכי הדין נ' המרכז למימוש זכויות רפואיות ואח' .

בית המשפט הגביל את סמכויותיהם וקבע כי חל עליהם איסור להעניק שירותים משפטיים. נאסר עליהם לייצג או  לטעון בפני גוף בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית לרבות בוועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי.

השופט שפירא אף קבע כי גם עזרה טכנית במילוי טפסים הינה ייעוץ משפטי וכי הייעוץ איזה זכויות זכאי הלקוח, תחת אילו חוקים ותקנות ובאיזה הליך לנקוט, כל אלה הינם ייעוץ משפטי .

נראה כי בית המשפט למעשה הכיר בצורך של טובת הציבור החולים והנפגעים ובא לוודא כי הם יקבלו את השירות רק מאלו שהוכשרו לכך והינם בעלי ניסיון וידע מקצועי המחויב משרות טובתם זו.

 

לסיכום, בפעם הבאה שאתם מבקשים לממש זכות כלשהי, רפואית או משפטית, מול הביטוח הלאומי או חברת הביטוח, תחשבו פעמיים למי כדאי יותר לפנות, לעו"ד מקצועי בעל ידע, ניסיון ויכולת או לפקיד של חברה שנותנת טיפול חלקי בלבד. נדמה לי שהתשובה בגוף השאלה ....

 

 

 

 

 

 

 

 

הערך סיכוייך:

עיצוב סטודיו אנזלביץ בניית אתרים