חדירת קרני השמש מבעד לביגוד הרגיל
מאת : עו"ד צחי פרום
מדינת ישראל הינה מדינה שטופת שמש שאנשים רבים חשופים מידי יום לקרני השמש החזקות הן במסגרת עבודתם או בשעות הפנאי .
מידי שנה ישנם אלפי חולי סרטן עור חדשים בישראל כאשר חלקם חולה בגידולים מסכני חיים כגון מלנומה ולחלקם סובל מגידולים סרטניים מסוג סרטן תאי הבסיס שהינו סרטן העור השכיח ביותר והטיפול הרפואי בו בדרך כלל מסתכם בכריתה כירורגית של הגידול.
ישנה סברה בקרב האוכלוסיה לפיה במידה ונלבש ביגוד על העור נהיה מוגנים מקרינת השמש והסכנות הקיימות כתוצאה מכך. אנשים חושבים שאם הם ילבשו חולצת טי שרט ומכנס ארוך הם מוגנים מפני קרינת השמש באופן מוחלט .
בשנים האחרונות נערכו מחקרים רבים על הנושא ונמצא כי קרינת השמש חודרת את הביגוד הרגיל הסטנדרטי שלנו ופעמים רבות לבגדים שאנו לובשים יש השפעה קטנה מאוד על סינון הקרינה אליה אנו נחשפים. לא כל הבגדים שאנו לובשים מגנים עלינו באופן שווה. עובי הבגד, סוג האריג, משקלו, צבע הבגד, צפיפותו, השכבות המרכיבות אותו, כמה כביסות עבר הבגד, גילו של הבגד, כל אלה משפיעים על סוג ההגנה וסינון הקרינה של הבגד.
מושגי יסוד :
UPF -ULTRAVIOLET PROTECTION FACTOR -למעשה זה המדד של כמה מקרינת השמש הבגד סופג .
לעומת זאת :
SPF- SUN PROTECTION FACTOR -זוהי רמת ההגנה שבדרך כלל נותנים לקרמים ומוצרי הגנה אחרים על חדירת קרני השמש .
למשל, בגד עם UPF50 יאפשר רק 1/50 מקרני ה- UV של השמש לחדור את הבגד. משמעות הדבר הגנה כמעט מוחלטת . למעשה דרגת הגנה של UPF50 היא דרגת ההגנה הגבוה ביותר של בגד והיא למעשה חוסמת 98% מקרינת השמש המסוכנת לעור.
ככול שהבגד קל יותר, דחוס פחות, הוא יתן הגנה קטנה יותר מקרני השמש המסוכנות.
לשם השוואה, חולצת טישרט מקבילה ל – UPF15 וכאשר היא רטובה דרגת ההגנה שלה יורדת ל – 8 בלבד. העובדה היא שבדרך כלל שלובשים חולצת טישרט מרגישים פעמים רבות כי למרות החולצה, העור בוער ושורף.
אחת הדרכים לבדוק אם הבגד מגן מפני קרני השמש בצורה אפקטיבית היא להעמיד את הבגד מול השמש ואם ניתן לראות דרך הבגד, סימן שקרני השמש חודרות את הבגד והוא אינו מסנן את קרינת השמש בצורה טובה .
צבע הבגד גם הוא משמעותי מאוד לסינון קרני השמש. צבעים כהים אפקטיביים יותר מצבעים בהירים בחסימת קרינה.
אם הבגד ישן, נמתח יתר על המידה, עבר כביסות רבות, נרטב, הוא מאבד חלק גדול מכושר הסינון של הקרינה.
במחקרים נמצא שכשליש מבגדי הקיץ מספקים הגנה של UPF קטן מ – 15.
כיום ישנה בעולם תעשייה שלמה של ביגוד מגן וחוסם קרינה. ישנם בגדים שמכניסים בהם במסגרת תהליך יצור הבגד חומרים מסנני קרינה אשר עוזרים בחסימת קרני השמש.
בישראל אושר תקן ישראלי מספר 5299 כתקן הקובע לקביעת שיעור מקדם הגנה מקרינה על סגולית של בדים. התקן למעשה זהה לתקן האוסטרלי והניוזילנדי.
לסיכום, בפעם הבאה שאתם יוצאים לחוף הים או לטיול או סתם לעבודה, תחשבו טוב על סוג הבגד שאתם לובשים.
הערה :
רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה.
הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.